Ο λόφος του Πύργου και η γέφυρα του Ασωπού στα Οινόφυτα

Στα Οινόφυτα υπήρχαν δύο καίρια σημεία , στα οποία υπήρχαν φρουρές των κατακτητών.

 

  • Η θέση του λόφου “Πύργου” (η ονομασία του Λόφου οφειλόταν στον ψηλό πέτρινο πύργο Μεσαιωνικής Εποχής, που υπήρχε στην κορυφή του λόφου και ανατίναξαν οι Γερμανοί για τις στρατιωτικές τους ανάγκες το 1942), την οποία κατείχαν οι Γερμανοί.
    Στη θέση του τώρα βρίσκεται ο Ι. Ναός των Αγίων Αναργύρων.

Αυτό που σεβάστηκαν προηγούμενοι βάρβαροι κατακτητές επί 400 και πλέον χρόνια, σώριασαν σε ερείπια οι Γερμανοί το απόγευμα της 1ης του Φλεβάρη 1942.

Γέμισαν τα σωθικά του πέτρινου γίγαντα με τόνους εκρηκτικών και κατάφεραν να τον λυγίσουν στην τρίτη τους προσπάθεια.Οι δύο προηγούμενες είχαν αποτύχει και το μόνο που είχαν καταφέρει ήταν να τον κλονίσουν και να τον τραυματίσουν. Με τα οικοδομικά υλικά του Πύργου οι Γερμανοί οικοδόμησαν περιμετρικά της κορυφής του λόφου, πέτρινες κυκλικές οχυρώσεις, μια μεγάλη αίθουσα στρατωνισμού και έστησαν μια μονάδα ραντάρ για τον έλεγχο όλης της περιοχής.
Η στρατηγική θέση της περιοχής ήταν σημαντική, γιατί από αυτήν γινόταν έλεγχος της μοναδικής σιδηροδρομικής αρτηρίας της χώρας, και της οδικής που ήταν η μια από τις τρεις που συνέδεαν την πρωτεύουσα με την υπόλοιπη χώρα.
Στον Πύργο υπήρχε μόνιμη πολυμελής φρουρά Γερμανών και είχε επικεφαλής τον αξιωματικό Μαξ. (Κατάλοιπα, Αθ.Κατσιφή)
Αν κοιτάξει κανείς χαμηλά, περιμετρικά του λόφου θα δει τα απομεινάρια από τις πέτρες του πύργου που χρησιμοποιήθηκαν ως οχυρώσεις.

 

  • Η γέφυρα του Ασωπού. Πολυμελής ήταν και η ιταλική φρουρά στη Γέφυρα του σιδηροδρόμου επί του Ασωπού ποταμού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τον Λόφο του Πύργου. Το μήκος της γέφυρας ξεπερνά τα 50 μέτρα και στις δύο άκρες της επί της γραμμής υπήρχαν ισχυρά τσιμεντένια φυλάκια , ικανά να αντέξουν και σε επίθεση με βαριά όπλα.Στο βορεινό τμήμα της , σε μικρή έξαρση του εδάφους , υπήρχαν και άλλες οχυρώσεις με ναρκοθετημένο πεδίο , επανδρωμένες με ικανό αριθμό υπερασπιστών , ώστε κάθε προσπάθεια προσβολής της γέφυρας να είναι παρακινδυνευμένο εγχείρημα.

Ο χώρος της μεγάλης σιδερένιας γέφυρας ήταν πολύ σημαντικός για τους Γερμανοϊταλούς , γιατί μέσω αυτής γίνονταν οι μεταφορές στρατευμάτων και παντός είδους στρατιωτικού υλικού για τις ανάγκες τους.
Οι Γερμανοί είχαν συλλάβει και μεταφέρει κάποιους από τους κατοίκους στα γερμανικά στρατόπεδα εργασίας.Κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν και κάποιοι έχασαν την ζωή τους.

 
 
 

Έρευνα-επιμέλεια: Σοφία Α. Λιάπη
Διευθύντρια ΚΕΔΟ