Μικρές Ιστορίες

Το αρβανίτικο μαντήλι …

Βρισκόμαστε στις αρχές του 1900,όταν στην περιοχή μας (Σχηματάρι ) διαπράττεται ένας φόνος …

Εκείνος που διέπραξε το φόνο, (δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες ούτε ο σκοπός μας είναι να κρίνουμε, απλά καταθέτουμε το γεγονός ) ζητά βοήθεια από τον Θεόδωρο Σκλιά για να διαφύγει. Και ο Θεόδωρος Σκλιάς του δίνει ένα χρηματικό ποσό. Ο δράστης διαφεύγει στη Μικρά Ασία και δημιουργεί εκεί την οικογένειά του.

Στη Μικρασιατική εκστρατεία παίρνει μέρος ο γιος του Θεόδωρου Σκλιά, Αναστάσιος Σκλιάς. Σε μια περιπολία που βρίσκεται με τον Παναγιώτη Παπαγιάννη του Αντωνίου βλέπουν μια γυναίκα με το γαϊδουράκι της, η οποία φορά στο κεφάλι της ένα αρβανίτικο μαντήλι. Προσπαθούν να της μιλήσουν ελληνικά, αρβανίτικα… εκείνη όμως δεν καταλαβαίνει και τρομαγμένη φεύγει. Την αφήνουν να απομακρυνθεί και την παρακολουθούν. Όταν φτάνει σπίτι της και εκείνη αλλά και ο Αναστάσιος με τον Παναγιώτη, εμφανίζεται μπροστά τους ο σύζυγός της και τους ρωτά γιατί την ακολουθούν. Εκείνοι του απαντούν στα αρβανίτκα πως ο λόγος ήταν το αρβανίτικο μαντήλι της… και τότε διαπιστώνουν μετά από τις συστάσεις και τον τόπο καταγωγής τους (Στανιάτες ), πως ο σύζυγος της γυναίκας με το αρβανίτικο μαντήλι, ήταν εκείνος που βοήθησε ο Θόδωρος Σκλιάς, ο πατέρας του Αναστάσιου να διαφύγει…

Την ιστορία τη διηγήθηκε ο Αριστείδης Σκλιάς, γιός του Αναστασίου.

 
 
 

 
Έρευνα-επιμέλεια: Σοφία Α. Λιάπη
Διευθύντρια ΚΕΔΟ


Άδεια Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 (CC-BY-NC-SA).
Επιτρέπεται στους χρήστες να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του έργου, χωρίς να τα διαθέτουν για εμπορικούς σκοπούς, υπό την προϋπόθεση να γίνεται αναφορά στο δημιουργό και να αναδιαθέτουν το έργο με τους ίδιους ακριβώς όρους.