Θεμέλιος λίθος Κέντρου Κειμηλίων Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Το θεμέλιο λίθο του Κέντρου Κειμηλίων και Αρχείου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄ στα Οινόφυτα Βοιωτίας έθεσε στις 2 Μαρτίου 2022 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β´.

Παρουσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή,Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Σίμου Κεδίκογλου, Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δημητρίου Σκάλκου, Γεν. Γραμ. Δημοσίων Επενδύσεων Υπουργείου Ανάπτυξης, του Γεώργιου Διδασκάλου, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού,της κ.Φανής Παπαθωμά,Αντιπεριφερειάρχου Βοιωτίας,του Δημάρχου Λιβαδειας κ.Ιωάννη Ταγκαλέγκα ,του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου π.Βαρνάβα Θεοχάρη, του Αρχιμανδρίτου Απόστολου Καβαλιώτη, Διευθυντή του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης ,του Αρχιδιάκονου π.Ιωάννου Μπούτση,του π.Αντώνιου Χατζηκωστής,του π.Άγγελου Κυριάκου,της κ.Μαίρης Πίνη,διευθύντρια του ΚΕΣΟ ,μελών και εθελοντών του ΚΕΔ και πλήθος κόσμου.
Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος αμέσως μετά αναφέρθηκε στην δημιουργία του εν λόγω χώρου, ο οποίος, όπως είπε, είναι καρπός της αγάπης του Αρχιεπισκόπου και ευχήθηκε στον Μακαριώτατο «δύναμη και υγεία, να σας έχουμε πολλά χρόνια κοντά μας, να μας στηρίζετε, να μας ενισχύετε, να μας συμβουλεύετε με τη σοφία και διάκρισή σας και πάνω από όλα, κάθε φορά που έρχεστε στην πατρίδα σας θα ανανεώνετε την αγάπη και την ευλογία σας προς εμάς και εμείς την αγάπη μας, το σεβασμό και την αφοσίωσή μας σε εσάς».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους και σημείωσε ότι «το έργο αυτό είναι ένα κτήριο που θα στεγάσει το αρχείο το δικό μου, όχι ως προσώπου, αλλά ως Αρχιεπισκόπου» και μοιράστηκε συγκινημένος εικόνες από τότε που ήταν παιδί και ζούσε στα Οινόφυτα. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως θυμάται τον συγκεκριμένο δρόμο από τότε που πήγαινε στο δημοτικό σχολείο και εκείνη την εποχή ήταν χωματόδρομος που τον χειμώνα γέμιζε λάσπες. «Δεν ήξερα πού να πατήσω καθώς πήγαινα σχολείο και πολλές φορές και το παπούτσι κινδύνευε να γίνει μέσα στη λάσπη» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε μία ακόμη ανάμνηση που του έρχεται στο μυαλό: «Επειδή δεν είχαμε φωτιά στο σχολείο έπρεπε να πάρουμε ένα ξύλο από το σπίτι και μικρός όπως ήμουν το έπαιρνα και το τράβαγα μέσα στη λάσπη για να το μεταφέρω. Αυτά τώρα ξανά έρχονται στο μυαλό μου και επειδή όλοι μας έχουμε τέτοιες αναμνήσεις πιστεύω να καταλαβαίνετε τι περίπου αισθάνομαι κι εγώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ και πιστεύω ο Θεός να ευλογήσει, και οι άρχοντες να βοηθήσουν, ώστε γρήγορα να κάνουμε και τα εγκαίνια».Κατόπιν, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος κι αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ξενάγηση απο την υπεύθυνη του ΚΕΔ κ.Σοφία Λιάπη στους χώρους του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και στην έκθεση παραδοσιακών φορεσιών του βεστιαρίου του ΚΕΔ,πολλές απο τις οποίες έχουν δημιουργηθεί απο την ομάδα ραπτικής του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας .Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε: «Ήταν μια συγκινητική εκδήλωση. Αποφάσισα να κάνω ένα καινούργιο κτήριο που θα έχει το αρχείο μου, όλης μου της ζωής. Κείμενα, δώρα, ώστε να τα έχουν οι μετά από εμένα. Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο αγαπάει κανείς τα παιδικά χρόνια, την πατρίδα που γεννήθηκε, θυμάται τους ανθρώπους με τους οποίους μεγάλωσε μαζί και αυτά τα συναισθήματα με πλημμυρίζουν σήμερα και είμαι πολύ έτσι και συγκινημένος αλλά και ευχαριστημένος. Να ευχηθούμε λοιπόν όλα αυτά που θα γίνουν θα είναι προς όφελος του χωριού που δυστυχώς ελαττώνεται και συσφίγγεται από το ξένο στοιχείο το οποίο είναι ξένο από τη συνείδησή μας και την ύπαρξή μας».