2ος Εικαστικός κύκλος – Πρόσταγμα του Θεού η Τέχνη και η Δημιουργία

Πρόσταγμα του Θεού η Τέχνη και η Δημιουργία
2ος Εικαστικός κύκλος

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

– Ελένη Ζιώγα: “Μέσα στο σκοτάδι του πόνου, κατάφερα να δω την ψυχή μου…”
– Μουσική πανδαισία που δεν ξεχωρίζει από επαγγελματική τεχνική και ευαισθησία από μαθητές πιάνου.
– Έκθεση Τέχνης με έργα του ζωγράφου Αλέκου Λιάπη και γλυπτά του Δημήτρη Δήμου

Με κυρίαρχο θέμα την τέχνη όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις εικαστικές τέχνες (εικαστικοί Αλέκος Λιάπης και Δημήτρης Δήμου), μουσική και τραγούδι και λογοτεχνία από την ηθοποιό και λογοτέχνη Ελένη Ζιώγα, έκλεισε τις δραστηριότητες του για τη θερινή περίοδο το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, με συντονιστή τον π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο.
Ήταν μία εκδήλωση που μας καθήλωσε από την πρώτη στιγμή, οδηγώντας μας για αρχή σε δύσκολα μονοπάτια αναζήτησης της ψυχής από την ταλαντούχο ηθοποιό, μουσικό και στιχουργό Ελένη Ζιώγα.

Το βίωμα της Ελένης Ζιώγα
Μας άνοιξε την καρδιά της και μας μίλησε για ένα βίωμα πόνου που της άλλαξε τη ζωή. Ο θάνατος των αγαπημένων της γονιών, – πατέρας της ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ζιώγας, μητέρα της η πιανίστα Ελένη Σαράντη-, την οδήγησαν να ανακαλύψει την ψυχή της. “…Μέσα στο σκοτάδι του πόνου κατάφερα να δω την ψυχή μου…” μας είπε, συνεχίζοντας ότι μαζί με την ανακάλυψη της ψυχής της ανακάλυψε και την αγάπη του Χριστού. “Όλα προέρχονται από την αγάπη, κάθε τι γεννήθηκε για ν’ αγαπά” μας διαβεβαίωσε. Δήλωσε άθεη πριν από το χαμό των γονιών της, πριν αυτός ο πόνος την κάνει να βγει από τον λήθαργο της δήθεν ελευθερίας της σκέψης.

Οι μικροί μουσικοί, εξελίχθηκαν σε μεγάλους καλλιτέχνες
Τα τελευταία πέντε χρόνια παρακολουθώ τις συναυλίες των μικρών μουσικών στο ΚΕΔ. “…Τα πόδια της Ελένης Ράπτη δεν φθάνανε στο πάτωμα όταν άρχισε μαθήματα” είπε ο π. Δήμαρχος Οινοφύτων κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας έτσι το βαθμό εξέλιξης των μικρών μουσικών, κάνοντας και μία ευχή σύντομα το Δημοτικό Ωδείο να επαναλειτουργήσει.
Οι μαθητές πιάνου κατάφεραν αυτή τη φορά όχι μόνο να καθηλώσουν, αλλά και να εκπλήξουν με τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες , που πραγματικά άφησαν άφωνους τους παρεβρισκόμενους με τις άψογες εκτελέσεις κλασσικών κομματιών στο πιάνο και το αρμόνιο.
Κομμάτια δύσκολα, που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα σε τεχνική, αλλά και καλλιτεχνική ευαισθησία, εκτέλεση.

Η αυλαία έπεσε με την χορωδία του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας να μας ταξιδεύει με “Άσπρα καράβια” και να μας διαβεβαιώνει ότι “Αξίζει ν’ αγαπάς”.
Αναμνηστικά έδωσαν στους προσκεκλημένους εικαστικούς καλλιτέχνες και στους δασκάλους η υπεύθυνη του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας κ. Σοφία Λιάπη, ο κ. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος και η Δημοτική Σύμβουλος κα Λιάνα Κακάλια, ενώ στην κα Ελένη Ζιώγα ο Πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Συμεών  Βολιώτης με την βιβλική του μορφή και ηρεμία έδωσε ένα βιβλίο εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και αναμνηστικό.

Όταν ο Οιδίποδας συνάντησε τον “Ασκέπαστο Χρόνο”
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την έκθεση των εικαστικών καλλιτεχνώνΑλέκου Λιάπη και Δημήτρη Δήμου. Ο Αλέκος Λιάπης γνωστός συμπολίτης μας διαμένων μόνιμα στο Δήλεσι, στόλισε του τοίχους του ΚΕΔ με έργα του από τη σειρά “Ασκέπαστος Χρόνος”, έργα τα οποία θα εκτεθούν στην Ερμούπολη Σύρου από 7 έως 18 Ιουλίου. “…Ίσως βρω μια εξήγηση, αλλιώς με βοηθάει η σκέψη να δημιουργώ ασταμάτητα. Όσα πιο πολλά έργα φτιάχνω, τόσο ο “Ασκέπαστος Χρόνος” ξεσκεπάζεται και χαίρομαι την ξαστεριά, το φεγγάρι και λέω: να, τι είναι ευτυχία, απλά πράγματα να φτιάχνεις και να τα χαίρεσαι σαν σήμερα μια ζεστή μέρα του Γιούλη 2011”, σημείωσε ο κ. Λιάπης εξηγώντας με το δικό του τρόπο την ευτυχία της δημιουργίας!

Ο Οιδίποδας του Δημ. Δήμου
Ο Δημήτρης Δήμου ένας νέος Θηβαίος καλλιτέχνης, σπουδαστής της Σχολής Καλών Τεχνών, φιλοτέχνησε το μπρούτζινο άγαλμα του Οιδίποδα με τέτοιο τρόπο ώστε όλα πάνω του να είναι ασαφή ως προς την φύση του. Σαν έχει πάρει κάποιος λάσπη και ανεπιτήδευτα να έχει φτιάξει ένα άγαλμα χωρίς λεπτομέρεια στην εξωτερική εμφάνιση, όπως άρχισε να φτιάχνει τον άνθρωπο ο Θεός, με πρώτη σκέψη την ψυχή του και την αποστολή του, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στη μορφή και το φύλο του.
Ο Οιδίποδας θα στηθεί στο Μαυρομάτι και πλησίον του σημείου όπου ο μύθος θέλει τον Οιδίποδα να ακούει το αίνιγμα της Σφίγγας.
«ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ»