Ευλογία Βασιλόπιτας 2013 ΚΕΔ

Αρχιεπίσκοπος :Επιστροφή στις ρίζες μας και στην παράδοση 

Στην εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων παραβρέθηκε
ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α. π. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο διευθυντής του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής π. Χρυσόστομος Συμεωνίδης, ο Δήμαρχος Τανάγρας, κληρικοί και λαϊκοί.

 Ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την Βασιλόπιτα, αφού την ευλόγησε ο Επίσκοπος Διαυλείας και αμέσως μετά ο π. Συμεών Βολιώτης καλωσόρισε όλους όσοι βρίσκονταν στην εκδήλωση, ενώ ο Μητροπολίτης Θηβών ευχήθηκε για τη νέα χρονιά να αγωνιστούμε για το κοινό καλό, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά για τους γύρω μας. “Εύχομαι να αντέξουμε, να κρατήσουμε το χαμόγελο μας και με τη βοήθεια του Θεού θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες” τόνισε ο Μητροπολίτης.

Αμέσως μετά η ορχήστρα Κανών της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής με επικεφαλής τον π. Ειρηναίο Νάκο και τον κ. Γιώργο Δεμελή, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν για την επίτευξη της εκδήλωσης αυτής, ενώ έθεσε τον προβληματισμό για την απομάκρυνσή μας από τις ρίζες και την παράδοσή μας τονίζοντας “παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό, ότι δεν ακούμε συχνά σε ομιλίες για την παγκοσμιοποίηση. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας φέρει την ευτυχία, θα πέσουν τα σύνορα και τα αγαθά θα κυκλοφορούν ελεύθερα. Κάποτε θεωρούσαμε υποτιμητικό να μιλάμε για πατριωτισμό και είχαμε στηρίξει όλες μας τις ελπίδες στην Ευρώπη. Βλέπουμε, όμως ότι δεν ήρθαν έτσι τα πράγματα, υπάρχουν δυσκολίες κι αυτή η χρονιά ίσως να είναι ακόμη πιο δύσκολη, δεν χρειάζεται, όμως, να απελπιζόμαστε, δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός, θα ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση, αρκεί να μην στηριζόμαστε στους άλλους, αλλά στον εαυτό μας και στις προσπάθειές μας” και πρόσθεσε, “απόψε με αυτή τη χορωδία θυμηθήκαμε την καταγωγή μας, τις ρίζες μας, την παράδοσή μας και καλούμαστε να ξαναγίνουμε όπως ήμασταν παλαιότερα, που μπορεί να ήμασταν πιο φτωχοί, αλλά ήταν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, είχαμε κοινωνία, είχαμε επικοινωνία, υπήρχε αγάπη μεταξύ μας”.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε τη λειτουργία παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής στα Οινόφυτα, αλλά και τη δημιουργία βιβλιοθήκης, ενώ αμέσως μετά απένειμε τιμητικές διακρίσεις , επαίνους και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό στους μαθητές που αρίστευσαν κατά την περσινή σχολική χρονιά.