2ο Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών από το ΚΕΔ Οινοφύτων

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ”Οι εκδηλώσεις αυτές, μας ενδυναμώνουν και μας ξεκουράζουν”

Παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης, αλλά η μεταφορά της φλόγας. Είναι το δέντρο και τα κλαδιά του είμαστε όλοι εμείς, τα παιδιά μας, που είμαστε  οι συνεχιστές των ηθών και των εθίμων των προγόνων μας. Παράδοση είναι το χθες, που γίνεται σήμερα και δίνει ζωή και υπόσταση στο αύριο.
Αυτό το μήνυμα μετέφεραν νέες και νέοι χορευτές, κατά το 2ο Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορευτικών, το οποίο διοργανώθηκε, το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουνίου, στο ανοιχτό θέατρο Οινοφύτων, από  το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας  Οινοφύτων (ΚΕΔ) με θέμα: «Δώσε του χορού να πάει», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας.
Παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος και συνόδευε τον Μακαριώτατο, ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής κ. Ηλίας Κουρεντής, η κ. Μαίρη Πίνη, Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, κλείνοντας μια πραγματικά  υπέροχη, ζεστή παραδοσιακή  βραδιά την  χαρακτήρισε ως «γιορτή  στην Κοινωνία. Μια πνευματική ανάταση» Και πρόσθεσε: «Είναι λίγο πανηγύρι, λίγο χαλάρωση, λίγο εκτόνωση. Διέξοδος από τα καθημερινά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι εκδηλώσεις είναι φοβερά ωφέλιμες για την κοινωνία. Είναι ένα ζύμωμα μέσα στη κοινωνία».
Επεσήμανε δε ότι «Η μεγαλύτερη επένδυση είναι τα παιδιά μας και όταν πάνε στα Εκκλησιαστικά Κέντρα, όπου γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά,  και μαθαίνουν   μουσική, χορό, εικαστικά είναι σαν να πηγαίνουν σε ένα άλλο σχολείο. Σε ένα  άλλο σχολείο που δίνει πνευματική ζωή. Είναι μια κίνηση ενάντια στο καναπέ και το όπου πάει. Για αυτό πρέπει να προσέξουμε τα παιδιά μας  και να τους δώσουμε κίνητρα».
Ο Μακαριώτατος κατέληξε λέγοντας ότι «Αυτά που είδαμε σήμερα, μας δίνουν ένα μήνυμα  αισιοδοξίας». Συνεχάρη δε όλους τους συντελεστές, τους διοργανωτές αλλά και τους εθελοντές για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, που έχει γίνει θεσμός για την περιοχή του Δήμου Τανάγρας.
Αλλά και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τη διοργάνωση, τους συντελεστές και, ιδιαιτέρως, την υπεύθυνη του ΚΕΔ Οινοφύτων κα Σοφία Λιάπη για το έργο της.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και συνεχάρη  όλους όσους μόχθησαν για τη διοργάνωση της, τόνισε: «Αισθάνομαι πολύ ευτυχής που στο Δήμο μου λειτουργεί ένα τόσο δημιουργικό Κέντρο, όπως το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων. Ένα κύτταρο πολιτισμού που προσφέρει τεράστιο έργο στα νέα παιδιά, καθώς συμβάλει στην αναβίωση και διατήρηση  των ηθών και εθίμων του Τόπου μας». Με τη σειρά του συνεχάρη την υπεύθυνη του ΚΕΔ κα Σοφία Λιάπη, τους συντελεστές τους εθελοντές αλλά και τα παιδιά που μετείχαν στα χορευτικά συγκροτήματα και χάρισαν σε όσους παρευρέθηκαν μια μοναδική βραδιά με χορούς από όλες, σχεδόν, τις περιοχές της χώρας μας.
Στο 2ο Αντάμωμα Παραδοσιακών Χορών συμμετείχαν:

  • Ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πολυδενδρίου.
  • Ο Χορευτικός όμιλος Νέου Ηρακλείου  «Ειρήνη»
  • Το Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Αμαράνθου
  • Το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων

Πρίν την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρέλαση των χορευτικών συγκροτημάτων και μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε κέρασμα για τα χορευτικά συγκροτήματα στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας