“Ιδέες και καλλιτεχνήματα της ελληνικής ψυχής”
Τα εγκαίνια μιας έκθεσης που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία μελών και φίλων του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας πραγματοποιήθηκαν Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015.
Ελληνικές αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές , ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές πιστά αντίγραφα από παλαιότερες , έκθεση ψηφιδωτού από μαθητές του ΚΕΔ , αγιογραφία, φωτογραφία,ζωγραφική , δημιουργίες από βελονάκι , παλαιά αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ελλήνων σε παλαιότερες εποχές , το ψωμί στον κύκλο της ζωής ήταν η σύνθεση αυτής της έκθεσης .
Χαιρετισμό απεύθυνε η υπεύθυνη του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας κ. Σοφία Λιάπη , ενώ η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την χοροδιδάσκαλο του ΚΕΔ κ. Χριστίνα Στέρπη.
Η έκθεση διήρκησε από το Σάββατο 8 Νοεμβρίου εως το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.
Την έκθεση επισκέφτηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ , συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βολιώτη.
Το Δημοτικό σχολείο , το Γυμνάσιο και το Λύκειο Οινοφύτων πραγματοποίησαν διδακτικές επισκέψεις και οι μαθητές «ξεναγήθηκαν» με σεμινάρια ιστορίας και κατασκευής ψηφιδωτού στην τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρές, συνήθως τετράγωνες, ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα οι οποίες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες , στην Αγιογραφία ( την τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών, την ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών θεμάτων.),στην ελληνική παραδοσιακή φορεσιά όπου ιδιαίτερη εντύπωση τους δημιούργησε η νυφική αρβανίτικη φορεσιά και οι αυθεντικές φορεσιές της Μικράς Ασίας.
Στο βελονάκι αλλιώς…. οι μαθητές διαπιστώσανε πως δημιουργούνται πανέμορφα πράγματα, εκτός από τα κλασικά πετσετάκια που έπλεκαν οι γιαγιάδες μας, αλλά και πιο ¨μοδάτα¨ ρούχα και αξεσουάρ που πλέκουν οι καινούργιες πλέκτριες.
Τέλος στο ψωμί στον κύκλο της ζωής και του χρόνου… περιγράφθηκε η σπουδαιότητα του ψωμιού (άρτος) στη διατροφική ιεραρχία, τη βασικότερη καθημερινή τροφή για τον Έλληνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι των δημητριακών , αλλά η παρουσία του στη θρησκεία μας με τα λατρευτικά ψωμιά .
Τα παιδιά στη συνέχεια απασχολήθηκαν με δραστηριότητες ,ζύμωσαν και έφτιαξαν περίτεχνα στολίδια για την παραδοσιακή αρβανίτικη κουλούρα του γάμου η οποία στη συνέχεια ψήθηκε και δόθηκε ως αναμνηστικό σε κάθε τμήμα.