Επίσκεψη στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας
Επίσκεψη στα ιστορικά μέρη της Κάτω Ιταλίας,
που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα διατηρούν τον ελληνικό πολιτισμό , την ελληνική γλώσσα και αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας πραγματοποίησε το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας στις 18-23/8/2016.
Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός ότι σε ένα μέρος τόσο απομακρυσμένο από την πατρίδα μας, που επί εκατοντάδες χρόνια στερείτο τον γραπτό λόγο, οι κάτοικοι της Κάτω Ιταλίας, παρά τις τόσες δυσκολίες, κρατούν μες τις καρδιές άσβεστη την φλόγα την ελληνική, αγωνιώντας να μη πεθάνει η γλώσσα μας και συγκεντρώνουν ποιήματα, παροιμίες ,μύθους και τραγούδια για να μη χαθούν.
ΑΛΜΠΕΡΟ ΜΠΕΛΟ. Το χωριό των τρούλων, όπως είναι γνωστό το προστατευμένο από την UNESKO, που παίρνει το όνομα του από τις κωνικές στέγες (trulli) από πλάκες τοπικού ασβεστόλιθου χωρίς τη χρήση κονιάματος ή λάσπη.
ΛΕΤΣΕ (την αναφέρουνε σαν Φλωρεντία του Νότου)
ΜΟΝΤΕΣΑΝΟ
Grecia Salentina (Ελλάδα του Σαλέντο) ένα προσκύνημα στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας. Πρώτος σταθμός το ΟΤΡΑΝΤΟ (αρχαία Υδρούς ). Οι Έλληνες πού βγήκαν εκεί είκοσι πέντε αιώνες πριν, για να γλιτώσουν ίσως από την ορμή του ρεύματος πού κάνει ή Αδριατική σαν σμίγει με το Ιόνιο έκτισαν στις εκβολές του ποταμού Υδρία, την Υδρούντα, (η σημερινή πόλη του ΟΤΡΑΝΤΟ )
ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ
ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ
ΚΟΡΙΛΙΑΝΟ ΝΤΙ ΟΤΡΑΝΤΟ (Corigliano dʼ Otranto) οπου εγινε η συνάντηση με τον υπεύθυνο και Πρεσβευτή του Ελληνισμού όλης της Απουλίας, ΑΝΤΟΝΙΟ ΑΝΚΟΡΑ,
ΤΑΡΑΝΤΑ, η αποικία που ίδρυσαν οι Σπαρτιατες
ΜΟΛΦΕΤΑ
ΜΠΑΡΙ, προσκύνημα στην βασιλική του Αγίου Νικολάου (τα λείψανα του Αγίου του Μυροβλύτη, φυλάσσονται στην κρύπτη του ναού),
Το χορευτικό μας συνόδευε η ορχήστρα με τους μουσικούς:
Χρηστος Χαρης ,κλαρινο
Θεοδοσης Συκιώτης, λαουτο
Νεκταριος Πάλμος, κρουστα
Αχιλλεας Χαχάμης, τραγουδι.
Χοροδιδάσκαλος :Χριστίνα Στέρπη