Βιωματική εσπερίδα για τον αυτισμό από το Σύλλογο “Αγία Σκέπη” και το ΚΕΔ Οινοφύτων

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η βιωματική εσπερίδα με θέμα «Ο Αυτισμός και οι γονείς του πάνε σχολείο.

Από την θεωρία στην πράξη»,  την οποία διοργάνωσε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες « Η Αγία Σκέπη», σε συνεργασία με το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Στη βιωματική αυτή εσπερίδα, όπου με επιστημονικό τρόπο επιχειρήθηκε μια προσέγγιση των ατόμων με αυτισμό και ειδικές ανάγκες στο σχολείο, μίλησαν δύο διακεκριμένοι επιστήμονες.

Ο κ. Ευστράτιος Πάλλης, Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής με ειδικότητα στις αναπτυξιακές διαταραχές στη Συμβουλευτική εφήβων στον Αυτισμό και στο Άσπεργκερ, ο οποίος ανέλυσε πως οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν εάν το παιδί τους σε μικρή ηλικία,  έχει συμπεριφορά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Επίσης πώς να ζητήσουν την βοήθεια ειδικών αλλά και πως θα πρέπει να  το προσεγγίζουν, ώστε να αναπτύσσει τις ιδιαιτερότητες εκείνες που θα το καταστήσουν ισότιμο μέλος της κοινωνίας.

Η κα Χρυσαυγή Γλένη, Πανεπιστημιακή Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής,  Διδάκτωρ Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής, Ειδική παιδαγωγός, Πρώην Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής Β΄ Περιφέρειας Νομού Φθιώτιδας, αναφέρθηκε στον τρόπο προσέγγισης του παιδαγωγού προς τα άτομα με αυτισμό ή με ειδικές ανάγκες μέσα στο σχολείο. Παρουσίασε παραδείγματα με τα οποία έδωσε στοιχεία αποφόρτισης των μαθητών αυτών, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά μέσα στο σχολικό και κοινωνικό σύνολο.

Την εκδήλωση διάνθισε μουσικά η Ερμηνεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός κα Αθηνά Χιώτη, με συνοδεία στο πιάνο τον κ. Στέφανο Κοζάνη.
Με δύο πρωτότυπα σκετς που αφορούσαν  αυτά που έχουν ακούσει ή θα ακούσουν οι γονείς για τον αυτισμό, ολοκληρώθηκε η εσπερίδα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου  «Η Αγία Σκέπη» κα Μαίρη Κασαμπαλάκου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας  κ. Ιερώνυμο Β΄, για την στήριξη του στα άτομα με αυτισμό και ειδικές ανάγκες, αλλά και στην υπεύθυνη του ΚΕΔ Οινοφύτων κα Σοφία Λιάπη, για τη συμμετοχή της στη συνδιοργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής εσπερίδας, όπως και σε όλους όσους παρέστησαν στην εκδήλωση.